Välimeren helmi Barcelona - Espanja

Välimeren rannalla Koillis-Espanjassa sijaitseva Barcelona on Madridin jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki. Lämpimästä ilmastosta johtuen veneilykelit ovat suotuisia ympäri vuoden ja siitä kertovat myös tuhannet purjeveneet kaupungin eri satamissa.

Port Olímpicin rannan tuntumassa on Barcelonan kaksi korkeinta tornitaloa, Hotel Arts Barcelona ja toimistorakennus Torre Mapfre, joissa majoittui vuoden 1992 olympialaisten kilpailijoita. Niiden edustalla on Frank Gehryn kuparista tekemä massiivinen kalaveistos Peix.

Rannan suuntaisella Moll de la Fuestan kävelykadulla on pari hassua taideteosta. Tämä ensimmäinen näyttää selkeästi iloiselta hummerilta ja sen takana on noin 20 metriä korkea "Barcelonan Pääksi" kutsuttu Roy Lichtenstein vuonna 1992 tekemä Cap de Barcelona.

Port Vellin edustalle La Ramblan eteläpäähän on pystytetty Christopher Columbuksen kunniaksi muistomerkki nimeltä Monument a Colom. Ylhäällä on pieni näköalatasanne, jonne pääsee hissillä.

Placa de Catalunyalta satamaan johtava La Rambla on varmastikin Espanjan tunnetuin kävelykatu. Sen molemmilla puolilla on kapea ajokaista moottoriajoneuvoille ja niiden kupeessa runsaasti ravintoloita, kahviloita ja erilaisia liikkeitä. Jo aamupäivästä lähtien kävelykatu täyttyy ...

... ihmisistä ja kaiken maailman taiteilijoista, jotka yrittävät parhaansa mukaan hauskuuttaa yleisöä ja saada heiltä palkkioksi rahaa. Myös taskuvarkaat viihtyvät näissä ruuhkissa, mutta mielestäni heistä varoitellaan liioitellusti, sillä perushuolellisuudella arvotavarat pysyvät kyllä omissa näpeissä.

Espanjasta löytyy lukematon määrä tabas-ravintoloita ja tässä yksi monipuolisimmista, mitä reissun aikana näin. Tarjolla oli laaja valikoima sekä kylmiä että kuumia "suupaloja", tynnyristä sai talon siideriä ja katossa roikkui perinteiseen tapaan kymmeniä Serrano-kinkkuja.

Barcelonan keskuspuiston Parc de la Ciutadellan viihtyisä ja rauhallinen ympäristö tarjoaa todellista mielenrauhaa muutaman kiireisen ja meluntäyteisen kaupunkipäivän jälkeen. Puistosta löytyy mm. Katalonian parlamenttitalo, eläintarha, sekä geologinen ja eläintieteellinen museo.

Puistossa kannattaa olla varuillaan, sillä mammutti saattaa napata pahaa aavistamattoman turistin. :)

Kuljettaessa keskuspuistosta pohjoiseen ei voi olla huomaamatta vuonna 1888 valmistunutta muhkeaa riemukaarta, jonka suunnitteli arkkitehti Josep Vilaseca i Casanovas.

Bicing-vuokrapolkupyörät ovat kätevä vaihtoehto niille, jotka eivät halua ostaa omaa pyörää. Maksat kuukausi- tai vuosimaksun ja saat ottaa pyörän tarvittaessa mistä tahansa telineestä, ajelet sen verran mitä haluat ja palautat mihin tahansa kaupungilta löytyvään telineeseen.

Barcelonan julkinen liikenne on kaikenkattavaa ja tällaiset polkupyörätaksit niistä varmastikin kaikkein ekologisimpia vaihtoehtoja. Kyytiin mahtuu kerrallaan kaksi aikuista ja yksi lapsi.

Barcelonassa on kohtuullisen paljon tällaisia pylväitä, joissa on alueen opaskartta ja suuntaviittoja ohjaamassa turisteja kiinnostaviin kohteisiin. Varsinkin vanhankaupungin alueella nämä ovat hyödyllisiä, koska siellä kapeat kadut risteilevät suuntaan jos toiseen ja ilman karttaa kuljettaessa jonkin tietyn paikan löytyminen saattaisi tuntua epätoivoiselta.

Montjuïc kukkulan huipulla sijaitsee massiivinen Palau Nacional, jonka rakennustyöt valmistuivat vuonna 1929. Vuoden 1992 olympialaisia varten suoritettiin suurehko saneeraus ja nykyisin rakennuksen suojissa toimii Katalonian kansallistaiteen museo. Sen ylätasanteelta avautuu laajat ...

... näkymät kaupungin ylle ja kohti Tibidadon kukkulaa, jonka huipulla sijaitsee mm. TV- ja radiomasto Torre de Collserola, kirkko Sagrat Cor ja huvipuisto Parc d'Atraccions. Kuvan keskellä olevien kaksoistornien takana on yksi Barcelonan tärkeimmistä aukioista, Plaça d'Espanya.

Tässä näkymä Montjuïc kukkulan itärinteeltä Port Vellin suuntaan. Kuvan vasemmassa reunassa on Columbuksen kunniaksi pystytetty Monument a Colom ja sen oikealla puolella oleva mahtipontinen kivirakennus on merenkulkumuseo, Museu Maritim.

Tämä kuva on otettu Castell de Montjuïcin muurilta länttä kohti, missä sijaitsee Barcelonan konttisatama ja kauempana horisontissa näkyy myös hieman lentokenttää. Satama-alue on vaikuttavan kokoinen alue ja melkoinen kuhina käy yötä päivää, kun laivoja puretaan ja lastataan.

Kuvattu v. 2007

www.matiastolonen.com