Antoni Gaudín Barcelona - Espanja

Park Güell, Güellin puisto, on Antoni Gaudín käsialaa ja alun perin siitä piti tulla puutarhamainen yksityisten asuintalojen lähiö, mutta alue päätyi 1920-luvun alussa kaupungin omistukseen yleiseksi puistoksi. Se on yksi tunnetuimmista maisema-arkkitehtuurin luomuksista ja kuuluu nykyisin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Puiston pääsisäänkäynti Olot-kadulta on ...

... aamusta iltaan turistien kansoittama ja sen molemmilla puolilla on kaksi Gaudílle tyypillisesti keramiikalla mosaiikkimaisesti koristeltua paviljonkia, jotka rakennettiin vuosina 1901 ja 1902. Kummassakaan rakennuksessa ei ole yhtään suoraa kulmaa, joten ne sulautuvat luontoon varsin hyvin, vaikka tuovatkin mieleeni jouluisen piparkakkutalon.

Sisäänkäynnin edestä nousevat portaat vievät ns. sadan pylvään saliin, Sala de las Cien Columnas, joka on 84 pylvään tukema sivuseinätön avoin sali. Portaikon keskellä on puiston yksi tunnetuimmista kohteista, värikkäin mosaiikein koristeltu lohikäärmettä symboloiva patsas.

Portaat jatkuvat sadan pylvään salin viertä myöten ja johtavat sen katolle Gran Placa Circular -aukiolle, joka oli alkujaan suunniteltu asukkaiden toripaikaksi. Sitä ympäröi arkkitehti Josep M. Jujolin suunnittelema käärmemäisesti kiemurteleva ja värikkäin mosaiikkikaakelein koristeltu yhtenäinen penkkirivi, joka lienee lajissaan maailman suurin. Laatoitustöitä itsekin tehneenä ...

... voin vain todeta, että kyseisen penkkirivistön laatoittaminen on ollut haastava urakka ottaen huomioon miten hyvin se on tehty ja että se on kaikessa kirjavuudessaan kaunis katsella.

Puiston läntisessä osassa on tällainen kivirakennelma, jonka päältä on laajat näkymät Barcelonan keskustan ylle. Sieltä saa hyvän käsityksen Gaudín kuuluisimman rakennuksen massiivisuudesta, joka on edelleen keskeneräisenä oleva Sagrada Famílian kirkko. Sen kahdeksan näyttävintä tornia ...

... kohoavat kymmeniä metrejä ympäröiviä rakennuksia ylemmäksi, korkein aina 170 metriin saakka. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1882 ja monien vaiherikkaiden vuosien jälkeen niiden oletetaan tulevan valmiiksi 2020-luvulla. Ensimmäinen messu pidetään mahdollisesti jo vuonna 2008.

Gaudin suunnitelmien mukaan kirkosta tulee 95 metriä pitkä ja 60 metriä leveä, jonne mahtuu 13 000 henkilöä. Valmistuttuaan La Sagrada Familia on maailman korkein kirkko ja kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, kuten myös seuraavat kaksi Gaudin rakennusta.

Casa Milà rakennettiin vuosina 1905–1907 ja se erottuu naapuritaloista aaltomaisen julkisivunsa sekä erikoisen kattonsa vuoksi. Nykyisin Casa Milàa pidetään modernin arkkitehtuurin merkkiteoksena, mutta aikalaiset pitivät taloa poikkeuksellisen rumana ja pilailivat sen kustannuksella antaen sille halventavan kutsumanimen La Pedrera eli kivilouhos.

Talon katon lienee tarkoitus muistuttaa kuun pintaa ja ehkä se sitä erikoisine savupiippuineen tekeekin. Toinen erikoisuus on katossa olevat kaksi aukkoa, jotka muodostavat pohjakerrokseen saakka auki olevat kuilut, eli talon runko muistuttaa ylhäältäpäin katsottuna numero 8 ääriviivoja.

Talosta löytyy katon ja julkisivun lisäksi muutakin nähtävää. Ylimmässä kerroksessa on museo, missä esitellään monipuolisesti Gaudin mestariteoksia ja ensimmäisessä kerroksessa on laaja asuinhuoneisto suurin piirtein siinä kunnossa mitä se oli varakkailla perheillä 1920-luvulla.

Passeig de Gràcian varrella on toinenkin huomiota herättävä rakennus, Casa Battló. Julkisivu on koristeltu rikotuista keramiikkalaatoista tehdystä värikkäästä mosaiikista. Kaareva katto muistuttaa lohikäärmeen selkää ja tornia pidetään yleisen teorian mukaan Pyhän Yrjön miekkana, joka on isketty lohikäärmeen selkään.

Talon ikkunat pienenevät ylöspäin mentäessä ja näin ollen eri kerroksiin tulee tasapuolinen määrä valoa. Rakennusta kutsutaan joskus nimellä Casa dels ossos, Luutalo, mikä johtuu sen luurankoa muistuttavista muodoista. Lattioita lukuun ottamatta suoria pintoja ei juuri ole, vaan ...

... kaikki seinät, katot, ovet, ikkunat, jne. saavat muotonsa kaarevista linjoista. Sisätilojen rakenteissa puu, metalli, lasi, kivi ja värikäs keramiikka yhdistyvät taidolla ja ainakin minun mielestä tämä rakennus on todella kaunis ja kodikas.

Casa Battlón katolla on myös hassun näköisiä savupiippuja, mutta ne ovat huomattavasti koristeellisempia verrattuna Casa Milànin savupiippuihin.

Kuvattu v. 2007

www.matiastolonen.com