Madrid - Espanja

Espanjassa sanotaan, että Madridissa kaikki kadut johtavat Puerta del Sol -aukiolle. Siitä onkin muodostunut kaupungin sydän, metro- ja bussiliikenteen solmukohta, sekä paikka, jonne kansa saapuu vuoden viimeisenä iltana seuraamaan kuvan kelloa, Espanjan "virallista" aikaa.

Aukiolle johtavia suuria katuja ovat mm. Calle Mayor, Calle del Arenal, Calle de la Montera ja Calle de Alcalá. Tämä kuva on eräältä samaiselle aukiolle johtavalta kävelykadulta, jonka varrella on runsaasti trendikkäitä liikkeitä ja varmaankin siitä syystä vilskettä riitti aamusta yömyöhään.

Piraattikauppiaat, jotka todennäköisesti ovat myös laittomasti maahan tulleita siirtolaisia, asettelevat tässä tavaroitaan kangasalustan päälle. Huomaa kulmiin sidotut narut, jotka yhdistyvät solmuksi kankaan keskiosassa. Mikäli poliisi tulee paikalle, niin solmusta nostamalla kankaasta tulee pussi ja tavarat jäävät sen sisälle, jonka jälkeen myyjä pinkaisee muina miehinä kulman taakse piiloon odottelemaan tilanteen rauhoittumista.

Vuonna 1619 valmistunut suorakulmainen Plaza Mayor on Madridin aukioista tunnetuin ja erittäin suosittu illanviettopaikka niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Sen rakennutti Espanjan kuningas Filip III, jonka ratsastajapatsas on sijoitettu aukion keskelle. Alueella riehui tulipalo vuonna 1790 tuhoten aukion lähes kokonaan, mutta se jälleenrakennettiin entiseen loistoonsa.

Olen nähnyt monentasoisia katutaiteilijoita eri puolilla maailmaa, mutta tämä mies oli ehdottomasti paras yksin esiintyvä muusikko, mitä olen koskaan tavannut. Hän oli kotoisin Romaniasta ja soitti kielisoitinta nimeltä cymbalon (tunnetaan myös nimillä cimbalom, czimbalom, zimbalon ja zymbalum).

Palacio Real de Madrid on Espanjan kuninkaan virallinen virka-asunto, mutta kuningasperhe ei kuitenkaan asu palatsissa, vaan on valinnut kodikseen pienemmän La Zarzuelan palatsin. Tämä Länsi-Euroopan suurin palatsi on kieltämättä hieman hulppean kokoinen yhdelle perheelle, sillä sen pinta-ala on noin 135 000 neliömetriä ja huonelukumäärä yli 2000. Kuninkaallinen palatsi toimiikin lähinnä valtiollisten juhlatilaisuuksien pitopaikkana.

Palatsin kanssa samalla aukiolla sijaitsee katollinen katedraali Santa María la Real de la Almudena. Sen rakennussuunnitelmat alkoivat jo 1500-luvulla, mutta varsinaiset rakennustyöt käynnistyivät vasta vuonna 1883. Matkan varrella oli kuitenkin paljon hidasteita, joten sen rakentaminen kesti yli sata vuotta. Lopputuloksena syntyi sisältä uusgoottilaisuutta ja ulkoa uusklassismia edustava pyhättö, jonka Paavi Johannes Paavali II vihki käyttöön 15. kesäkuuta 1993.

Campo del Moro on Palatsin takana oleva massiivinen puutarha, jonka kaikkiin osiin ei pääse vapaasti kiertelemään, mutta kyllä siellä on rajoituksista huolimatta lääniä missä kuljeskella.

Madridissa on useita mahtipontisia rakennuksia ja esimerkiksi tämä Palacio de Comunicaciones on kyllä upea ilmestys Plaza de Cibeles -aukiolla. Tällä aukiolla juhlivat myös jalkapalloseura Real Madridin pelaajat ja kannattajat mestaruuksiaan.

Madridin ydinkeskustan suurin puisto Parque del Buen Retiro on pinta-alaltaan noin 140 hehtaaria. Puistosta löytyy tämä Palacio de Cristal, jonka Ricardo Velázquez Boscon suunnitteli vuonna 1887 Lontoossa sijaitsevan vastaavanlaisen lasipaviljongin innoittamana.

Plaza Santa Ana on suosittu illallispaikka ja mikä ettei, sillä tämä aukio on hieman kauempana vilkkaista kaduista ja sen ympärillä on useita ravintoloita mistä valita.

Kaveri lakaisee vuodesta toiseen, mutta siitäkään huolimatta roskat eivät lopu koskaan!

Madridissa oli paljon tällaisia katujen nimikylttejä, joissa oli nimen mukainen maalaus. Ovat varmasti hintavia, mutta kerrankin jotain erilaista ja piristävää normaaliin käytäntöön verrattuna.

Keskustan länsipuolella virtaa Rio Manzanares, vai voiko tässä enää puhua virtaamisesta? Todella karun ja roskaisen näköinen joki moneen muuhun suureen kaupunkijokeen verrattuna. Madridin maantieteellinen sijainti noin 655 metrin korkeudella merenpinnasta ja kuiva kesäilmasto eivät tosin oikeuta tekemään vertailua esimerkiksi Lontoota halkovaan Thames-jokeen.

Härkätaistelijat nauttivat Espanjassa suurta kunnioitusta, mutta asukaslukuun suhteutettuna laji on kuitenkin pienen kansanosan huvia. Plaza de Toros Monumental de Las Ventas on yksi suurimpia ja arvostetuimpia areenoita maailmassa, jonne jokainen huipulle tähtäävä matadori haluaa esiintymään.

Katsomopaikan hintaan vaikuttaa kaksi tekijää; etäisyys areenasta ja mahdollinen suoja auringolta. Eturivin varjoisat paikat ovat kaikkein kalleimpia ja niistä joutuu maksamaan yli sata euroa. Muutama rivi ylemmäs ja hinta tippuu alle puoleen, mutta paljon riippuu myös siitä kuinka tunnettuja taistelussa esiintyvät matadorit ovat. Tällä areenalla liput ovat lähes aina keskivertoa kalliimpia.

Seurasin härkätaistelua Madridin kupeessa sijaitsevassa paikassa nimeltä Reyes Catolicos. En voi muuta kuin ihmetellä miksi EU ei ole kieltänyt moista eläinrääkkäystä! Härkä ressukalla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä ylivoimaista vastustajaansa vastaan, joka pakenee hevosella iskien välillä teräspiikkejä härän niskaan. Taistelun edetessä härkä väsyy lähes kuoliaaksi ja lopulta matadori ...

... iskee pitkän miekan niskasta sisään, jolloin härkä heikkenee lopullisesti ja kuolee sisäisiin verenvuotoihin. Kuollut eläin sidotaan hevosvaljakkoon ja kunniakierroksen jälkeen se hinataan teurastamoon. Yleisössä on sekä lapsia että aikuisia ja kaikki hurraavat seisaallaan. Sairasta touhua!

Kuvattu v. 2007

www.matiastolonen.com